VÅTTÅFJELLET KENNEL

ved Nils Kjøsnes

Våttåfjellet kennel

Våttåfjellet kennel ble startet i 1980, og det fremste målet med oppdrettet har vært å få fram gode beagler til jakt. Vi har et lite oppdrett, fordi alle beagler i vårt eie blir brukt på jakt til de blir gamle og helsa svikter. Da er det begrenset hvor mange hunder en kan følge opp.

Mitt første bekjentskap med beaglen kom i min barndom da familien anskaffet ei beagletispe. Hun ble lite brukt på jakt og ble derfor ingen god på jakthund. Da jeg ble 16 år og kunne jakte selvstendig, lånte bror min og jeg ei beagletispe, Tuvlias Tone (2. premie hare), av Peder Solem, som var en av de mest kjente beagleoppdretterne på denne tiden. Tone var en stødig jager, og da hun fikk valper med svensk jakt & utstillingschampion Timmy, kjøpte jeg ei tispe fra det kullet i 1977. Det var Tuvlias Heia, og hun ble stamtispa i mitt oppdrett.

Før jeg går videre, må jeg ta et lite tilbakeblikk, for det er meget vesentlig å få med at forldrene til Tuvlias Tone var de legendariske hundene, jakt & utstillingschampion Montebellos Bella og Pan.

Bella hadde engelske foreldre, og Pan engelsk far. Pan er forøvrig eneste beagle som har vunnet kongepokalen i konkuranse med støverne. Han hadde fire førstepremier på hare fra jaktprøver, men var for høy og fikk dermed ikke utstillingspremie og jaktchampionat.

NJ&UCH Montebellos Bella.
Pan.

Hurtignavigering

N J CH Tuvlias Heia

Tuvlias Heia oppnådde 3 x 1. hare og 2 x 2. hare på 7 starter. Hun hadde et kraftig og godt hørbart mål og førte en radig og stødig los. Vi jakta en del på denne tida, og det ble skutt mange harer for henne. Hun hadde et fabelaktig gemytt, og fikk 2. premie på utstilling. Heia hadde flere hvalpekull, men bare to av hennes avkom ble stilt på jaktprøve: Våttåfjellets Lasse 3. hare (Hans Herman Stendal) og min egen Våttåfjellets Kira med 2 x 1. hare og 2 x 2. hare. På denne tiden innførte avlsrådet flere finske jaktchampioner og dobbelchampioner til Norge for å tilføre den norske beaglestammen nødvendig nytt blod med gode jaktegenskaper. Jeg brukte to av disse hundene i kombinasjon med Heia, og finsk jakt & utstillingschampion Rommel ble derfor far til Lasse og Kira.

Klikk her for å se stamtavla til Tuvalias Heia.

Heia med fire harer.
Heia var en høyt premiert hund.

Våttåfjellets Kira

Våttåfjellets Kira ble også en bra jakthund. Hun var svært påholdende og spornøye, og brukte derfor litt tid på å få ut haren. Men når hun først fikk den på føttene, kunne hun drive i flere timer på bra føre. Kira fikk 2 x 1. hare og 2 x 2. hare på 12 starter før hun ble syk og døde i tidlig alder. Tilfeldigheter gjorde at hun ikke fikk jaktchampionatet, og de fleste 0’ene fikk hun på tørt og vanskelig føre der hun ikke greide å reise haren. Kira fikk også 2. premie på utstilling. To av hennes avkom ble stilt på jaktprøve: Våttåfjellets Ennie 2. hare (Oddvar Lykstad) og min egen Våttåfjellets Arja med 3 x 1. hare, 1 x 2. hare og 1 x 3. hare. Ennie var etter norsk jaktchampion Tim og Arja etter svensk jaktchampion Pålamalmens Qvick.

Like før jul i 1990 kjørte vi til Sundsvall for å pare Kira med svensk jaktchampion Pålamalmens Qvick. Qvick var en fremragende jager og presterte flotte jag i ung alder. Paringen resulterte bare i to valper, der vi tok igjen tispa.

Klikk her for å se stamtavla til Våttåfjellets Kira.

NJCH Tuvlias Heia (venstre) og Kira med seks harer.
Våttåfjellets Kira.

N J CH Våttåfjellets Arja

Våttåfjellets Arja ble tidlig jaktmoden og hadde 2 x 1. hare før hun fylte 2 år. Hun oppnådde 3 x 1. hare, 1 x 2. hare og 1 x 3. hare på 9 starter. Arja var en svært god jakthund og mestret de fleste forhold. Med Arja fikk jeg større søk på mine beagler. Når hun ble sluppet på jakt, var det bare å sette seg ned og vente på losen, for los ble det. Arja hadde 1. premie fra utstilling, og hun ble mor til flere fremragende jakthunder. Fem av hennes avkom ble stilt på jaktprøver. I kombinasjon med Jakk B fikk hun jakt & utstillingschampion Våttåfjellets Pan (Roar Sandodden) 4 x 1. hare, 3 x 2. hare og 1 x 3. hare, jaktchampion Våttåfjellets Tass (Vegard Vigdenes) 3 x 1. hare og 1 x 2. hare og jaktchampion Våttåfjellets Troya (Lars Foros) 3 x 1. hare og 1 x 2. hare. I hennes siste kull der Tom var far, kom jaktchampionene Våttåfjellets Karo (Ragnar Mattson) 3 x 1. hare og min egen Våttåfjellets Toya 3 x 1. hare.

I 2020 ble kennelen tildelt jaktavlspris i gull for NJCH Våttåfjellets Arja.

Klikk her for å se stamtavla til Våttåfjellets Arja.

N J CH Våttåfjellets Arja.
Jaktavlspris i gull for NJCH Våttåfjellets Arja

Jaktavlspris i gull for NJCH Våttåfjellets Arja.

Arja og Vegard.

N J CH Våttåfjellets Toya

Våttåfjellets Arja ble siste gang paret med Tom. Tom er ikke stilt på jaktprøve, men han ble valgt fordi han har meget interessante svenske linjer både på mor og farsiden. Far er svensk jakt & utstillingschampion Hattbergets Karo, som har mange jaktpremierte avkom i Sverige, og mor er svensk og norsk jaktchampion & svensk utstillingschampion Stigsjødalens Pila. I tillegg kjente jeg eieren av Tom slik at jeg hadde god informasjon om hunden. Fra dette kullet kom som nevnt jaktchampionene Våttåfjellets Karo og Våttåfjellets Toya.

Toya viste tidlig stor jaktlyst. Hun var litt trang i sine første år, og jeg ventet derfor til hun ble fire år før jeg stilte henne på prøve. Hun fikk 3 x 1. hare på 5 starter. Hennes siste førstepremie kom etter en tapsfri los på over 90 minutter, og hun ble belønnet med 71 egenskapspoeng. Toya er meget sikker til å få haren på beina. Hun fører en radig los med god aus. Målet er fint og med god klang. I tillegg har hun et meget behagelig gemytt og er en flott familiehund. Toya har 2. premie fra utstilling.

Toya har fire jaktpremierte avkom. Vår egen Våttåfjellets Tira stilte i 2008 på tre jaktprøver tre lørdager på rad og fikk 3 x 1. hare og ble dermed jaktchampion! Tira er fra Toyas første kull, og faren er engelskimportert packbeagle, Weardale & Tees Verdict. I kombinasjon med Tassen (N14828/04) kom Våttåfjellets Arja til Eirik Skjørholm og Våttåfjellets Flora av Pålan til Stein Åsheim. Arja fikk 1 x 1. rådyr og Flora 3 x 1. hare, 1 x 2. hare og 2 x 3. hare. Flora ble norsk jakt & utstillingschampion. I kombinasjon med S & INT U CH S J CH Cosmos fikk vi vår egen Våttåfjellets Hera av Cosmos. Hun ble norsk jaktchampion med 3 x 1. hare på de tre første startene. I tillegg er hun både norsk og svensk utstillingschampion.

I 2020 ble kennelen tildelt jaktavlspris i sølv for NJCH Våttåfjellets Toya.

Klikk her for å se stamtavla til Våttåfjellets Toya.

Toya i full los.
Jaktavlspris i sølv for NJCH Våttåfjellets Toya

Jaktavlspris i sølv for NJCH Våttåfjellets Toya.

Toya med kull.

N J CH Våttåfjellets Hera av Cosmos

Sommeren 2007 kjørte hele familien over 200 mil ned i syd-Sverige for å pare Toya med Cosmos. Cosmos hadde et herlig gemytt i tillegg til at han er svensk jakt og utstillingschampion og internasjonal utstillingschampion. Toya er eksteriørmessig en 2. premie hund. Jeg hadde derfor som mål å finne en hannhund som kunne forbedre eksteriøret uten at det skulle gå på bekostning av jaktegenskapene. Det var også viktig for meg å finne jaktlinjer vi hadde lite av her i Norge. Valget falt derfor på Cosmos, og fra dette kullet beholdt vi Hera.

Hera er en god og trivelig familiehund. Jaktlyst hadde hun fra første dag, og hun har utviklet seg jevnt og sikkert. Jeg hadde flere lange loser (3-4 timer) med henne allerede første sesongen, og etter hvert fikk hun den rutinen og erfaringen en dreven jakthund skal ha. I februar 2011 stilte Hera på tre jaktprøver på 8 dager og kopierte sin halvsøster Tira med tre strake 1. premier på hare! Hun ble dermed norsk jaktchampion. På 5 starter har hun 3 x 1. hare, 1 x 3. hare og 1 x 0.

Hera var noe trang i starten, men målbruken har utviklet seg slik at hun gir godt på når hun ligger tett på haren. Hun kan gi noen støt både i fot og tap. Målet er kraftig og godt hørbart. Hun har godt søk og jobber iherdig hele dagen. Hera ble de første årene drevet kun på hare, men fikk etter hvert lov til å jage både rev og rådyr.

På utstilling har det også gått veldig bra. I 2009 fikk hun 1. UK. I 2011 ble det 1 x Excelent med cert og 3 x Very good. I 2012 ble det norsk utstillingschampionat med 2 x Excelent og cert. I mai 2014 fikk hun Excelent med cert i Østersund (Sverige) og ble også svensk utstillingschampion.

Hera har hatt valpekull med Lilymere Ricki (august 2010), med Amarita’s Jubazun Prix (mars 2012), med Sakin Topi (oktober 2014) og med Setervollens Bjeffende Casper (juni 2015). Dette resulterte i henholdsvis 8, 6, 7 og 3 valper. 9 valper er jaktpremiert: Våttåfjellets Noomi (1 x 1. hare), Våttåfjellets Hero (1 x 1. hare), norsk jaktchampion Våttåfjellets Dexter (3 x 1. hare og 2 x 3. hare), Våttåfjellets Solo (1 x 1. hare og 1 x 3. hare), Våttåfjellets Mira (2 x 1. hare), norsk jaktchampion Våttåfjellets Sonja (3 x 1. hare, 1 x 3. hare og 1 x 1. rådyr), Våttåfjellets Pirka (1 x 1. hare), norsk jaktchampion Våttåfjellets Nahla (3 x 1. hare) og min egen norsk jaktchampion Våttåfjellets Raya (3 x 1. hare).

I 2020 ble kennelen tildelt jaktavlspris i gull for N SEUCH NJCH Hera av Cosmos.

Klikk her for å se stamtavla til Våttåfjellets Hera av Cosmos.

Hera tre måneder.
Jaktavlspris i gull for N SEUCH NJCH Hera av Cosmos

Jaktavlspris i gull for N SEUCH NJCH Hera av Cosmos.

Hera og Vegard med sin første hare.

N J CH Våttåfjellets Raya

Jeg hadde i lengre tid tenkt å pare Hera med en god finsk hannhund. Finnene har i hovedsak prioritert jaktegenskapene i avlsarbeidet, og de har mange gode beagler av høy kvalitet. I samråd med det finske avlsrådets leder, Timo Kilpeläinen, falt valget på finsk jakt & utstillingschampion Sakin Topi. Da løpetida kom, ble jeg av flere grunner forhindret i å reise til Finland for å foreta paringen. Da meldte min gode venn Stein Aasheim, at han kunne ta turen. Stein reiste i august 2014 over med Hera, og to måneder etter paring ble det født 7 friske og fine valper, 1 hannhund og 6 tisper. I og med at valpene ble født i oktober, ble det lite trening før høsten etterpå.

Raya, som jeg beholdt selv, viste tidlig jaktlyst, og hadde et par korte drev allerede på slutten av vinteren. Høsten etter hadde hun også flere drev av veldig bra kvalitet, men var noe usystematisk i tapsarbeidet. Før jul i 2016 bedret dette seg, og nå ble losene gjennomgående lengre. I februar 2017 stilte hun på sin første jaktprøve og ble belønnet med 1. premie hare og 69 egenskapspoeng. I februar 2018 ble det to nye jaktprøvestarter som begge resulterte i 1. premie hare med henholdsvis 65 og 69 egenskapspoeng. Dermed var jaktchampionatet i boks. Raya har tre helsøsken med minimum 1. premie hare. To av disse er norske jaktchampioner.

Raya er ei familiekjær tispe, som er veldig glad når hun møter mennesker, også fremmede.

Raya var i førstningen noe trang i losføringen. Målet har utviklet seg, og hun gir godt på når hun ligger innpå eller når det er god vitring. Hun har et godt hørbart og klangfullt mål. Raya er i hovedsak tett i fot og tap, men har begynt å støte litt under vanskelige forhold. Jaktlysten er stor, og hun er sikker til å ta ut.

Raya har very good på ustilling.

Det har blitt to kull på Raya. Det første med norsk jaktchampion Tico, resulterte i 7 valper. Her har to stilt på jaktprøve. Våttåfjellets Mãrta har 1 x 2. premie hare og Våttåfjellets Laika 1 x 1. premie rådyr. Med norsk jakt & utstillingschampion Setervollens Bjeffende Radar ble det også 7 valper. Her beholdt vi ei tispe selv, Våttåfjellets Saga. Våttåfjellets Saga, Våttåfjellets Zucca og Våttåfjellets Doffen fra dette kullet har blitt norske jaktchampioner med 3 x 1. premie hare hver. I tillegg har Våttåfjellets Luna tatt sin første 1. premie på hare.  

Klikk her for å se stamtavla til Våttåfjellets Raya

 
Nils og Raya med fangst.
Raya med valper.