VÅTTÅFJELLET KENNEL

ved Nils Kjøsnes

I går morges viste Våttåfjellets Hera tegn på at fødselen nærmet seg. Vi hadde målt temperaturen kvelden før, og den var da 36,6 grader. Det samme viste den om morgenen. Når kroppstemperaturen faller under 37,5 grader, vil fødselen normalt komme i løpet av 12 – 36 timer.

Kl. 18.40 kom den første valpen, ei tispe. Så kl. 19.03 en hann, kl. 19.57 en hann, kl.21.22 ei tispe, kl. 22.58 en hann og kl. 02.25 en hann. De fem første valpene kom greit, men Hera strevde litt med den siste. Fostervannet gikk kl. 01.00, og en time etter kunne jeg kjenne hodet på valpen med fingrene innenfor skjedeåpningen. Jeg vekte Torill, og mens jeg holdt Hera, fikk hun trukket ut den siste hvalpen. Vi var litt spent på valpens tilstand, men etter at den var slikket rein, fant den veien til pattene som de andre valpene. Jeg lå ved siden av valpekassen resten av natta, og den forløp rolig. Alle valpene finner pattene og suger, og Hera er rolig og avslappet.

Hera er i god form fordi hun har blitt trimmet gjennom hele svangerskapet. De to siste dagene før valpingen gikk jeg 2 – 3 kilometer med henne på ski, men da i hennes tempo.